6 Vragen aan de keurmeesters van de Erkenningsshow cinnamon en fawn

 

Naar aanleiding van de Erkenningstentoonstelling te Utrecht van de Cinnamon en Fawn Britten hebben wij aan de 2 keurmeesters die deze kleurtjes daar keurden, te weten Charlotte ten Berge en Els Smits een aantal vragen voorgelegd, zodat u hen wat beter leert kennen.

 

 

1) Wie is Charlotte? Wie is Els? Waarom heb je gekozen voor het ras BKH om te keuren en welke affiniteit heb je met de kleuren cinnamon en fawn?

 

Charlotte: Ongeveer 20 jaar heb ik met veel enthousiasme katten gefokt van oosters ras.Daarbij heb ik onder andere de kleuren cinnamon en fawn gefokt, omdat ik dat allebei erg mooie kleuren vind. Na een aantal jaren ben ik een opleiding voor keurmeester gaan volgen bij het NOK.

Ik heb niet specifiek de Brit gekozen als doelgroep, maar wilde graag all-round korthaar keurmeester worden.

 

Els: Mijn naam is Els Smits en ik heb gekozen om Britjes te gaan keuren omdat ik het van die heerlijke teddyberen vind. Zelf heb ik 2 britjes, moeder en zoon en beide geholpen. Met moeder heb ik een paar nestjes gehad dus ik weet wat het is om britjes te fokken. Ik heb ook burmezen in huis en bij dit ras is de cinnamon al een aantal jaren erkend. Natuurlijk gaat het bij de burren om het albinogen, dus het ziet er anders uit dan bij de brit, maar je kent wel het verdunningspatroon. Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen speciale affiniteit heb met cinnamon/fawn, maar bij de brit komt de kleur wel erg mooi tot zijn recht, als je een goede hebt.

 

 

2) Hoe heb je je voorbereid op deze spannende dag, anders dan een normale keurdag? Heb je extra informatie ingewonnen over de nieuwe kleuren, etc?

 

Charlotte: Zoals ik al zei heb ik die kleuren zelf gefokt en daarnaast ook veel gezien. In de loop der jaren heb ik er ook veel over gelezen.

Het zijn nieuwe kleuren voor de brit, maar ze bestaan al veel langer in de oosterse rassen.

 

Els: Ik had op andere shows in Belgie al eerder cinnamon gekeurd en wist dus hoe het eruit ziet. Verder ben ik nog maar eens in de boeken en het internet gedoken om zoveel mogelijk te zien. Uiteraard ook de standaard nog eens goed nagekeken voordat ik begon met keuren.

 

 

3) Op welke punten heb je extra gelet tijdens deze erkenningsshow, was bijvoorbeeld de kleur nu belangrijker dan normaal bij de keuringen?

 

Charlotte: Ik kreeg de groep "fawn" te keuren. Een groep die nogal wat kleurschakeringen kent, evenals ook de kleur lilac. Ik heb de kleur wel nauwkeurig bekeken,wat bij kunstlicht vrij moeilijk is, maar ook het neusleer, voetzolen en het haar tussen de voetzoolkussens. Kleur heeft natuurlijk een vast aantal punten.

 

Els: Voor mij was de kleur nu zeker niet belangrijker, we volgen gewoon de standaard! Waar we vooral op letten is dat die zoveel mogelijk benaderd wordt met in het achterhoofd dat het een nieuwe kleur is en er nog veel moet verbeteren.

 

Truffel, een cinnamon katertje

 

4) Wat was jouw idee over de kwaliteit van de aangeleverde dieren, zoals verwacht, boven verwachting of beneden verwachting? Hoe waren ze in vergelijk met 'erkende' Britten?

 

Charlotte: Naar mijn mening zullen vooral de jonge dieren uitgroeien tot mooi getypeerde echte britten.Ik vond de kwaliteit boven verwachting.

 

Els: De cinnamon britjes die ik keurde waren boven mijn verwachting. Ik had verwacht veel meer slechte gebitten en neuzen tegen te komen maar dat was een hele blijde verrassing. Ik heb een paar poezen gekeurd die een vacht hebben waar veel al erkende britten jaloers op mogen zijn. Mijn complimenten aan al die fokkers die zo hard hun best hebben gedaan!! Ook heb ik alleen lieve britjes gehad die het heerlijk vonden te knufflen en kroelen.

 

 

5) Hoe heb je de erkenningsshow beleefd? Heb je een leuke dag gehad, denk je dat deze kleuren een aanwinst zijn bij de Brit?

 

Charlotte: Het was een heel bijzondere dag, alleen al vanwege het grote aantal fawn en cinnamon dieren. Ik denk zeker dat deze kleuren een aanwinst zullen zijn.

 

Els: Voor mij was het een hele gezellige dag en ik heb veel geleerd over de cinnamon britjes. Ik kan niet oordelen of het een aanwinst is voor de brittenfok, omdat ik geen britten meer fok. Ik keur ze wel met heel veel plezier en ik hoop er in de toekomst nog velen op mijn tafel te krijgen.

 

 

6) Heb je nog iets mede te delen aan de cinnamon en fawn fokkers?

 

Charlotte: Er valt altijd wel iets te verbeteren. Bijvoorbeeld: Een nog warmere kleur, niet zo blauwig, minder ghostmarking, betere vachtstructuur.

 

Els: Petje af voor al het werk dat jullie verzet hebben om tot deze erkenning te komen!!! Blijf zo doorgaan en let op de gebitten en neuzen maar dat geldt voor alle britjes!!!