Met een B-poes naar een A-kater

 

Door Karin den Os

 

In advertenties van cattery's en op dekkaterlijsten zie je vaak vermeld wat de bloedgroep is van de betreffende dekkater of poes. Dat is niet voor niks want niet alle bloedgroepen kunnen zonder risico met elkaar gekruist worden.

De meeste katten hebben bloedgroep A of bloedgroep B. De combinatie A-poes en A-kater levert geen enkel probleem op, net zo min als die van een B-poes met een B-kater of een A-poes met een B-kater.

Pas als een B-poes met een A-kater een nest krijgt, lopen de kittens gevaar als ze tot bloedgroep A horen; moederpoes met bloedgroep B heeft waarschijnlijk grote hoeveelheden anti A-lichamen. Deze antilichamen worden via het colostrum (de eerste moedermelk) overgedragen in de eerste levensuren van het kitten, waardoor de rode bloedlichaampjes worden afgebroken. Het kitten kan sterven aan feline neonatale isoreytolysis (FNI), een verschijningsvorm van het Fading Kitten Syndrome.

Soms kiest een fokker er toch voor om een B-poes te kruisen met een A-kater omdat juist deze combinatie het ras verder kan verbeteren.

Extra zorg is dan geboden. Je moet voorkomen dat de kittens de eerste 18-24 uur bij de moeder kunnen drinken. Je kunt de kittens bij de moederpoes weghalen, maar je kunt het ook anders aanpakken.

 

Karin den Os van cattery Blueprint's vertelt over haar ervaringen.

 

(Bovenstaande informatie komt uit een artikel van Aldert Hazenberg over bloedgroepenonverdraaglijkheid bij katten, gepubliceerd in het Info Magazine van Neocat. Volgens de laatste veterinaire inzichten volstaat het om de kittens 24 uur niet bij de moederpoes te laten drinken; daarna worden de antistoffen tegen bloedgroep A niet meer door de darmwand opgenomen, red.)

 

Toen mijn B-poes Yuna krols werd, is ze naar de kater (met bloedgroep A!) gebracht en zij was al vlot zwanger. Spannend!

Het stond voor mij al wel vast dat ik de moeder na de geboorte bij haar kittens wilde houden. Het zou haar onnodige stress bezorgen als ik haar apart zou zetten. Dus zocht ik een manier om moeder wel bij haar kittens te laten liggen zodat ze deze wel kon verzorgen, maar zonder dat de kittens de tepels konden vinden. Al snel dacht ik een oplossing gevonden te hebben! Bij de Hema heb ik een schattig babyhemdje gekocht met een druksluiting in het kruis. Maatje 56 zou vast wel kunnen, de lichaamslengte kwam zo op het oog wel overeen! Als ik alleen de twee buitenste drukknoopjes dicht zou doen, dan zou er ruimte zijn voor de staart. Nou, het hemdje stond haar schattig, maar een succes was het niet! Een kat is natuurlijk veel leniger dan een baby, en poeslief had het hemdje eerder uit, dan ik het haar had aangedaan. Dan maar geen hemdje of ander kledingstuk, de enige oplossing zou zijn: bij het nestje blijven en alles heel goed in de gaten houden!

 

Het advies van mijn dierenarts was om de kittens pas 24 uur nadat de melkproductie op gang was gekomen bij de moeder te laten drinken. Volgens hem kwam de melkproductie pas op gang na de geboorte van het laatste kitten. Zo zou het gaan gebeuren. Mijn goede vriend Marc had toegezegd te helpen bij de bevalling en het voeden van de kittens.

 

Maandagmorgen 22 maart begon de bevalling. Dagen van tevoren had ik alle spullen die ik nodig zou hebben al klaarstaan. Het is een hele zware en langdurige bevalling geworden.

's Avonds om acht uur ongeveer was het klaar! Moeder lag tevreden en rustig bij haar kittens te slapen en voor zover ik kon voelen zaten er geen kittens meer in haar buik. Goed zo, nu ging de voorgeschreven 24 uur in.

 

De kittens hebben wij (Marc en ik wisselden elkaar af) naar behoefte gevoed met KMR. Zolang zij geen honger hadden, zochten zij ook niet naar een tepel. Om twee uur 's nachts zou Marc een paar uur gaan slapen, zodat hij mij de volgende ochtend kon aflossen. Echter, nog voordat Marc weer present was ging moederpoes even in de keuken drinken. Ik zag dat haar buik toch eigenlijk nog wel dik was voor een poes die net bevallen was!

De avond daarvoor was er niets meer te zien! Haar flanken waren zelfs ingevallen! Maar nu bewogen er nog kittens!

 

Diezelfde dag zijn er nog twee kittens geboren. Helaas moesten we tussendoor nog naar de dierenarts omdat moederpoes het niet voor elkaar kreeg.

Dus vanaf dinsdagmiddag ging opnieuw de 24 uur voeden in! Pas woensdagmiddag hebben we de kittens bij de moeder aangelegd. Ik vond het toch wel spannend of alles goed zou gaan.

 

Maar de kittens kwamen goed aan in gewicht en alles ging prima met moeder en kleintjes. Ikzelf heb amper kunnen slapen, en ik voelde me een zombie!

 

Achteraf heb ik geen spijt dat ik niet naar een B-kater ben gegaan. Hoewel ik moet zeggen dat ik het zonder hulp nooit had gered! Door de hulp van Marc heb ik af en toe een uurtje kunnen slapen, om daarna weer te waken en te voeden. MARC BEDANKT!!!

 

De poes die binnenkort aan de beurt is voor een nestje, is ook een B-poes. Ook zij zal naar een A-kater gaan. Marc……?

 

Marc voedt één van de kittens