De dekkater

 

Door Fenny Rensen

 

Hoe zit het nou met onze potente Britse jongens? Gaat het om de inspanning die zij leveren (het dekken) of gaat het om het resultaat (de grootte van het nest)? Fenny Rensen licht toe.

 

De dekkater(eigenaar)

 

Wat mag je verwachten van de dekkater en zijn eigenaar?

 

Wat betreft de dekkater is dat duidelijk: hij moet alle testen (HCM, PKD, FIV, FelV en bij witte jongens ook de BAER-test) met goed gevolg doorstaan hebben, twee testikels hebben, bewezen vruchtbaar zijn, hij moet een ruim en geschikt verblijf hebben om poezen te ontvangen en – last but not least – een vriendelijk

karakter hebben.

En wat mag u van zijn eigenaar verwachten? Hij moet een ervaren fokker zijn en liefst ook zeer ervaren met het houden van een dekkater. Hij kan beoordelen of de combinatie poes/kater qua stamboom geschikt is, hij weet welke kleuren de kittens zullen hebben, of die kleuren gewenst zijn, hij moet u advies kunnen geven omtrent de dracht, bevalling en het grootbrengen van de kittens. Hij nodigt u uit de kater en zijn behuizing te komen bekijken, hij vraagt naar de uiterlijke kenmerken van uw poes en zal u zonodig doorsturen naar een andere kater die meer geschikt is.

En wat mag u van hem verwachten op het financieel gebied?

Die vraag krijg ik tegenwoordig vaak van onervaren fokkers die “garantie op het resultaat” eisen. Dat kan natuurlijk nooit. Als de poes cysten of een sluimerende baarmoederontsteking heeft, kan de kater dekken tot hij een ons weegt maar zit dat “gegarandeerde resultaat” er echt niet in. Het sperma van de kater bepaalt of er poezen of katers geboren worden, het aantal kittens is echter afhankelijk van de poes!

 

 

 

 

 

“Inspanning,

ja,resultaat:   afwachten?”

 

 

 

 

 

 

Alles staat of valt met wat u VOORAF hebt afgesproken, of dat nu vastgelegd is in een dekcontract of dat het een mondelinge afspraak was. Als u van te voren bepaalde dingen NIET hebt afgesproken, kunt u later niet zomaar van alles en nog wat gaan eisen.

Als uw poes keurig drie of vier kittens baart, zijn alle partijen tevreden. En als u maar 1 kitten krijgt, zal de katereigenaar meestal een gratis herdekking van de desbetreffende kater aanbieden. Op deze manier neemt de katereigenaar een deel van het risico van het fokken over en dat is prijzenswaardig. Eigenlijk zou je

dan anderzijds ook mogen verwachten dat wanneer er een nestje van 7 geboren wordt, de poezeneigenaar zich alsnog meldt om een deel bij te betalen …………

Maar stel de poes wordt niet zwanger? Ook dan mag ze terug komen voor een gratis herdekking en dat mag zich nog enige keren herhalen, naargelang u VANTEVOREN afgesproken hebt. Als het maar niet wil lukken en de katereigenaar heeft nog een andere dekkater, dan kan hij aanbieden het nog eens met die te

proberen maar dat is een gunst, dat is hij niet verplicht.

En wat als de poes na diverse pogingen nog niet zwanger wordt, terwijl de kater wel bewezen vruchtbaar is? Kunt u dan zomaar het dekgeld terugeisen? Neen, tenzij dat vooraf werd vastgelegd. U bent namelijk zelf degene die besloten heeft te gaan fokken, u bent zelf naar die dekkater gegaan, de eigenaar heeft u niet

gevraagd bij hem te komen. U kunt niet van hem verwachten dat hij uw risico draagt – u draagt toch ook zijn risico niet? Wat denkt u van dure oogoperaties als een narrige poes de kater verwondt? Wat denkt u van een vlooieninvasie, een virus of nog erger schimmel, alles als bonus meegebracht door een poes? Of het ergste dat kan gebeuren: een poes die na het afleggen van de FIV/FelV test toch in contact met ongeteste buitenkatten is geweest en bij haar volgende bezoek aan de kater hem met één van deze dodelijke ziektes besmet?

Niemand kan risico’s zomaar afwentelen op een ander. U werd niet verplicht te gaan fokken, u wilde dat zelf? Zorg dan ook dat u vooraf geïnformeerd bent over dat wat eventueel fout kan gaan en beslis of u dat aandurft en financieel aankunt. Er zijn ook katereigenaren die een tussenoplossing aanbieden. Zij vragen een basisbedrag (bijv. 100 of 150 euro) voor de te maken onkosten (verwarming, schoonmaak, tijd doorgebracht bij de poes en kater, etc.) en betalen de rest van het dekgeld terug als er na drie of vier bezoekjes nog geen resultaat is. Maar let op: dat is een gunst, dat zijn ze niet verplicht, tenzij het vooraf is afgesproken en/of vastgelegd in een contract dat door beiden is ondertekend.

Ook over de hoogte van het dekgeld worden vragen gesteld. Vroeger was het dekgeld ongeveer gelijk aan de prijs van één kitten. Op contracten vindt u bijvoorbeeld nog de zin “Het dekgeld bedraagt ….. of eerste keus uit het nest”. Nu loopt dat niet meer in de pas. De prijzen van kittens zijn gestegen naar plusminus € 800 (mits beide ouders getest zijn op HCM en PKD) maar het dekgeld is niet navenant in de hoogte gegaan en schommelt rond de € 400.

Een voorbeeldcontract vindt u in het Infomagazine van Neocat.

Dit contract biedt ook ruimte voor het optekenen van extra afspraken, bijvoorbeeld of kittens wel of niet voor de fok gebruikt gaan worden. Wilt u niet voldoen aan de voorwaarden die een katereigenaar stelt, dan staat het u natuurlijk geheel vrij een andere kater te zoeken. Maar kiest u wel voor deze kater dan moet u zich ook aan de afspraken houden, net zoals de katereigenaar

zich aan zijn afspraken tegenover u houdt.