Niesziekte: onschuldig?

Door:  Marjan Schalekamp, Dierenkliniek Steenwijk en Noordwolde

 

Niesziekte wordt veroorzaakt door een Herpesvirus, een Calicivirus en bacteriën voornamelijk Bordetella Bronchiseptica. Niezen, snotterige neus, traanoogjes, een pijnlijke tong, het lijkt allemaal nogal onschuldig maar helaas kan een kat er echt doodziek van worden.

 

Herpesvirus

Wie kent de vervelende herpesvirussen niet? Bij de mens veroorzaken deze ziektekiemen onder andere de Koortslip en Gordelroos. Helaas blijven deze virussen in de gastheer achter. Ze kunnen in mindere tijden ineens weer ziekteverschijnselen veroorzaken. Denk aan stress in de vorm van dracht, ziekte of ‘pensionstress’.Je komt er dus nooit meer vanaf!

 

Niesziekte infectiedruk

De ziekte wordt voornamelijk overgedragen via het speeksel en oog- of neusuitvloeiing. Ook uiterlijk niet zieke katten kunnen het virus verspreiden (Dragers). Dit gaat van kat op kat maar ook via kleding en schoenen! Het virus overleeft niet lang in de buitenlucht maar toch gebeurt dit soms. De infectiedruk  wordt het hoogst als er veel katten met stress bij elkaar zijn. Denk aan pension, tentoonstelling of cattery.

 

Schade

De slijmvliezen van de neus, ogen en mond raken ernstig ontstoken. Er ontstaan vaak open zweertjes die veel vocht produceren. Traanoogjes, niezen en slecht eten is het eerste wat we zien. De kat kan koorts krijgen en daardoor heel sloom worden. In het ergste geval eet de kat niks meer omdat de smaak verloren is gegaan. Ook de longen kunnen ernstig ontstoken raken met alle gevolgen van dien. Helaas kan de ziekte schade veroorzaken die niet meer verdwijnt. Berucht zijn de chronisch

ontstoken ogen en neuzen. Natuurlijk heeft dit grote invloed op de kwaliteit van het leven van de kat. Naast katten die vroegtijdig sterven hebben we dus ook te maken met een ernstig kwaliteitsverlies van het leven van sommige overlevende dieren. De overlevers blijven ook nog eens altijd dragers ook als daar uiterlijk niks meer van te zien is.

 

Behandeling

De bacteriën kunnen bestreden worden met antibiotica maar het mag duidelijk zijn dat we tegen virussen nog steeds machteloos staan. Er zijn wel middelen op de markt die virussen te lijf zouden gaan maar deze slaan helaas niet aan bij deze hardnekkige Herpes-en Calicivirussen. Ondersteunende therapieën zoals neus- en oogdruppels, luchtwegveruimers en dwangvoeding of soms zelfs andere ondersteunende behandelingen zoals infusen of zuurstof zijn belangrijk. Natuurlijk is preventief enten het beste om na infectie de ernst van de symptomen in ieder geval zoveel mogelijk te onderdrukken. Er zijn ook speciale entingen tegen de Bordetella infectie.

 

L-lysine

Uit studies blijkt dat L-lysine, meestal gecombineerd met Vitamine B6, helpt bij het uitschakelen van de actieve Herpesvirussen. Doordat L-lysine en Arginine voor opname wedijveren in de darm, komt er bij actief innemen, meer L-lysine dan Arginine in het bloed terecht. De Lysine/Arginine balans in het bloed is belangrijk voor de vermenigvuldiging van virusdeeltjes. Bij een gunstige balans kan dus het vermeerderen van virusdeeltjes onder controle worden gehouden. Bij dieren die chronische symptomen hebben of in risicovolle situaties kan L-lysine ook als onderhoud gegeven worden. Dit vermindert dan alleen het optreden van de symptomen.

 

Tot slot

 

Het is bij dieren zonder symptomen onmogelijk om te zien of een kat een drager is en dus virus kan verspreiden of niet. Bij dieren mét symptomen wordt er meer neus- en ooguitvloeiing geproduceerd. Aangezien de belangrijkste overdracht via deze nattigheid wordt veroorzaakt is het raadzaam om deze dieren in ieder geval apart te zetten en de nodige hygiëne in acht te houden. Ook vermoedelijke dragers horen eigenlijk geen welkome gasten in een cattery te zijn. Een strikt entingschema kan echte uitbraken in bijna alle gevallen voorkomen mits er geen insleep is via vreemde katten en de hygiëne goed wordt nageleefd. Bij stressvolle situaties (show, dracht of ziekte) is het extra toedienen van L-Lysine aan te raden.