Katten aan elkaar laten wennen

 

Nienke Endenburg is toegevoegd wetenschappelijk medewerker bij de Hoofdafdeling Geneeskunde voor Gezelschapsdieren aan de universiteit van Utrecht. Ze promoveerde op een onderzoek naar de rol die huisdieren spelen in het leven van de mens. Zij heeft een aantal boeken gepubliceerd waarin zij o.a. deskundige adviezen geeft voor het oplossen van allerlei gedragsproblemen bij katten. In dit artikel behandelt zij de introductie van een nieuwe kat in huis.

 

Een nieuwe kat

Misschien overweegt u om er een leuke Brit bij te nemen. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. U vindt dat uw huidige kat een speelmaatje nodig heeft. Of u vindt een kat op straat die niemand wil. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat u met een bepaalde lijn wilt gaan fokken. En de reden waarom u een kat erbij neemt bepaalt dan soms ook al voor een deel of dit een kitten of een volwassen kat is en een poes of een kater. En een kat erbij, daar zitten soms veel meer haken en ogen aan dan zo op het eerste gezicht lijkt. Bij katten is het soms onvoorspelbaar waarom ze wel of niet met elkaar kunnen opschieten. Of het gaat maanden lang met onenigheid gepaard en dan komt u thuis en liggen ze samen op een stoel. Het gedrag van een kat is soms ondoorgrondelijk. Maar laten we de invloed van ons, de eigenaar, ook niet onderschatten.

 

Een kitten gaat meestal goed

Het is gevaarlijk om generaliserende uitspraken te doen, maar de meeste kans op succes is als u bij uw volwassen kat een kitten neemt. Dat wil niet zeggen dat een volwassen kat nu vol enthousiasme het kitten zal begroeten, maar meestal wordt het wel getolereerd.

 

De introductie

Hoe kan de introductie nu het beste verlopen? Er zijn een aantal manieren voor, en afhankelijk van de huiselijke omstandigheden kan er voor een bepaalde manier gekozen worden. Zelf zet ik meestal het reismandje waarin de nieuwe kat komt in de huiskamer waarop dat moment ook de andere katten zijn. Maar ik heb een grote woonkamer en maar ten hoogste twee andere katten. Bovendien is mijn 'kattenkolonie' gedurende meerdere jaren stabiel. Dat wil zeggen dat er dan geen katten bijkomen of weer vertrekken. Dan zet ik het deurtje van het mandje open, zorg dat er een kattenbak, eten en drinken in de buurt staan en ga rustig op de bank een boek lezen.

 

 

Verschillende scenario's

Dan zijn verschillende scenario's mogelijk. Het kan zijn dat de kat het mandje uit rent, de kamer inspecteert, de andere katten bekijkt en zich meteen thuis voelt. Een andere nieuwkomer gaat veel behoedzamer te werk. Dan duurt het een tijdje voordat hij het mandje uitkomt en gaat dan voorzichtig kijken wat er te zien is. Bij mij zijn de al aanwezige katten soms wat overdonderd of blazen wat, maar gaan vervolgens gewoon verder waar ze mee bezig waren. Eigenlijk levert dit nooit problemen op. Maar misschien heeft u andere ervaringen of weet u van uw katten dat de introductie van een nieuweling altijd problemen oplevert. Dan kunt u misschien beter voor een andere optie kiezen.

 

Gescheiden

Het is ook mogelijk om de katten die u heeft en de nieuweling eerst nog gescheiden te houden. De nieuweling kan dan bijvoorbeeld in een bepaalde ruimte eerst even tot zichzelf komen, de omgeving verkennen en aan alle nieuwe luchtjes en geluiden wennen. Pas na enige tijd gaat de deur dan open en kunnen de katten met elkaar kennis maken. Zorg dat ze vervolgens de ruimte hebben, zodat ze niet noodzakelijkerwijs bij elkaar in de buurt hoeven te zijn.

 

Hordeur

Nog een andere methode is dat u, net als in het bovenstaande voorbeeld, de nieuweling eerst in een bepaalde ruimte tot zichzelf laat komen. En dan in plaats van de deur te openen, er een hordeur in te plaatsen. Door de hordeur heen kunnen de katten elkaar zien, ruiken en op deze manier aan elkaar wennen. En dan na een aantal dagen kan de hordeur weg en kunnen ze echt bij elkaar komen.

 

Eigen territorium

Maar in de twee bovenstaande voorbeelden moet u er altijd rekening mee houden dat de katten toch hun eigen plekje(s) moeten veroveren. Dit hoeft echter niet altijd gepaard te gaan met een gevecht, katten hebben gelukkig ook subtielere wijzen omdat duidelijk te maken. Het helpt echter wel als er op meerdere plaatsen eet- en drinkbakjes staan en verschillende kattenbakken, zodat ze niet gedwongen worden om in elkaars territorium te verblijven.

 

Maar zoals gezegd ondanks al uw goede zorgen kan het soms zo zijn, dat bepaalde katten echt niet met elkaar kunnen opschieten. Helaas.

 

Dr. Nienke Endenburg