door Fenny Rensen, secretaris


Allereerst wordt u lid van de stamboekvoerende vereniging Neocat. U meldt zich aan bij de Ledenadministratie. Hierna kunt u een catterynaam aanvragen via de site www.Neocat.nl.
De door u gekozen naam wordt getoetst door de CCR (Centrale Cattery Registratie). De naam mag namelijk niet al bestaan of teveel lijken op een bestaande catterynaam. Daarom vragen wij u ook meerdere (reserve)namen op te geven.

Wij raden u ten zeerste aan ook lid te worden van de rasclub voor uw ras, Neocat Britten voor Brits Korthaar. Op deze manier verkrijgt u relevante en actuele informatie over uw ras. Ook raden wij u aan uw poes te laten beoordelen op een show of bijv. een rasclubmiddag. De keurmeester kan u dan vertellen of uw poes überhaupt wel geschikt is voor de fok, of dat u haar beter gewoon als geliefd huisdier kunt blijven koesteren.

Als u bericht hebt ontvangen dat uw catterynaam geaccepteerd is, gaat u op zoek naar een geschikte dekkater voor uw poes. Ook hierbij kan de rasclub u helpen. Op onze website vindt u de dekkaterlijst.

U stuurt de stamboom van uw poes op naar de dekkatereigenaar zodat bekeken kan worden of de combinatie wenselijk is. Dan maakt u een afspraak met de katereigenaar om de kater en zijn huisvesting te bekijken.
Als dit in orde is, laat uw uw poes testen op FIV en FELV en op HCM en PKD. Witte katten moeten tevens op doofheid getest worden (BAER test).
Het is het ook nodig te bloedgroep van uw poes te weten. Daarvoor moet uw dierenarts 1-2 ml EDTA bloed afnemen en opsturen naar de EVL in Woerden of de EVBN in Nijverdal.

U zorgt tevens dat de poes een recente inenting heeft en ontwormd is. En dan is het wachten tot zij krols wordt. De lijst hieronder kunt u als checklist gebruiken om te zien of u niets vergeten hebt.
Tevens hebt u dan een indruk van de kosten die gemoeid zijn met het fokken van een nestje zodat u niet voor onaangename financiƫle verrassingen komt te staan.

Een eerste nest zal u ruim 1900 euro kosten als alles goed gaat.
Moet er een keizersnede plaatsvinden (prijs ligt rond de 450 euro met een eventuele spoedtoeslag van 100 euro) of krijgt u ziekte onder uw kittens, dan lopen de kosten uiteraard nog veel hoger op.

Als u ook de aanschaf van de poes (800 euro of meer) er nog bijtelt, dan kunt u dus rekenen op meer dan 2700 euro!