Katten die HCM hebben, vertonen vroeger of later een verdikking en verandering van structuur van de wand van de linker hartkamer, de verschijnselen verergeren en het dier overlijdt aan een hartstilstand of aan trombose. 

Autosomaal dominante vererving wil zeggen: Heeft een van de ouders HCM, dan zal gemiddeld de helft van de kittens HCM hebben en de andere helft niet. Hebben beide ouders HCM, dan zal gemiddeld 25 % van de kittens vrij van HCM zijn, 50 % zal heterozygoot HCM dragen en 25 % homozygoot HCM. De laatste 25 % zal meestal op jonge leeftijd al overlijden of dood worden geboren. 

U ziet dus, hoe razendsnel deze aandoening zich verspreidt.
Variabele expressie wil zeggen: Bij de ene kat zal HCM veel eerder ziekteverschijnselen geven dan bij de andere kat. Meer...

HCM-onderzoek onder sedatie

HCM (Hypertrofische cardiomyopathie) is een inmiddels bij veel kattenrassen vastgestelde hartspier- aandoening. Slechts bij één ras, de Maine Coon, is op dit moment één gendefect aangetoond, dat HCM veroorzaakt. Meer...

PKD - Polycystic Kidney Disease

Een erfelijke nieraandoening

 

Het lichaam produceert dagelijks energie voor beweging, verwarming en groei, c.q. herstel. Bij het omzetten van zuurstof en voedsel in energie (stofwisseling) worden afvalstoffen geproduceerd die worden uitgescheiden via de longen, de lever en de nieren. Nieren filtreren het bloed en scheiden de afvalstoffen uit in de urine. Naast deze filterfunctie spelen de nieren ook een belangrijke rol in de aanmaak van rode bloedcellen, het op peil houden van de bloeddruk, het op peil houden van de juiste hoeveelheden vitamine D, calcium en kalium in het bloed (belangrijk voor de botten, spieren en zenuwen), het bijhouden van de juiste zuurgraad van het bloed, enzovoort, enzovoort. Meer...

Adressen van specialisten

Klik hier voor de lijst met adressen van HCM- en PKD-specialisten.

Wanneer wordt HCM testen onzin?

Het testen op HCM is in de kattenwereld inmiddels goed aangeslagen, iets dat we allemaal toejuichen.

Dat de test niet voor 100% betrouwbaar is, weten we, maar er worden door regelmatig te testen toch heel veel katten uit de fok gehaald, die anders het probleem weer hadden doorgegeven aan hun kinderen.

Er is echter een nieuw probleem aan het opduiken. Dat lijkt in eerste instantie niet zo erg maar het kan op termijn grote gevolgen hebben. Het probleem is: de goedbedoelende dierenarts met een echo-apparaat in zijn of haar praktijk.

Steeds vaker bereiken ons berichten over katten die op HCM/PKD gescand zijn door de eigen dierenarts van de betreffende fokker. Bovendien is dat ook nog eens veel goedkoper en daardoor dus extra interessant.

 

Maar wat is de waarde van zo'n test?

Er zijn vast heel capabele dierenartsen, die een echo zouden kunnen maken en die misschien heel aardig kunnen interpreteren, maar die de juiste apparatuur niet hebben.

Er zullen ook dierenartsen zijn, die de meest moderne echo-apparatuur hebben staan die je maar kunt bedenken, maar die niet zo goed zijn in het gebruik ervan en het beeld ook niet goed kunnen interpreteren.

De dierenarts in kwestie zal best een heel goede arts zijn, maar hij of zij mist de specialistische opleiding die nodig is om op de juiste manier een echo te maken en te interpreteren om b.v HCM vast te stellen.

 

Het advies van de Veterinaire Faculteit Utrecht is dan ook om de testen te laten uitvoeren door de erkende specialisten, en niet de makkelijke weg te kiezen van een dierenarts die goedkoper is en om de hoek zit, want dit zal grote gevolgen hebben voor het kattenras. Dan wordt HCM testen dus onzin! HCM-positieve katten worden gezond verklaard en HCM-negatieve katten worden ineens HCM-lijders.

 

Voor het verkrijgen van het verzamelcertificaat van testen van Neocat zullen we dan ook alleen die testen erkennen, die zijn uitgevoerd door een specialist: een cardioloog of iemand die de opleiding Specialist Diagnostische Beeldvorming aan een erkende faculteit met goed gevolg heeft afgesloten.

 

 

Gezondheidscommissie Neocat

.