Fenny's Fokkerslatijn

Door Fenny Rensen

 

In dit artikel heeft Fenny Rensen weer nuttige en handige tips voor u als fokker of Brittenbezitter op een rijtje gezet. Als u ook een 'gouden tip' heeft dan zouden we het fijn vinden als u die met ons wilt delen. U kunt uw reacties sturen of doorbellen aan het redactieadres van NB of rechtstreeks aan Fenny, die er dan weer een mooi geheel van maakt.

 

 

Kattenbakhygiëne

Als u een nestje hebt in de zomer, is hygiëne nog belangrijker dan anders. Vooral de kattenbak heel goed schoonmaken! Dus geen vulling gebruiken die de hele week in de bak blijft liggen en waar u alleen de drolletjes uitschept, maar dagelijks de gehele bak verschonen. U kunt dan volstaan met een dunnere laag maar die ververst u wel dagelijks! En overdag schept u direct de drolletjes weg zodra u ze ziet.

Aanbevolen wordt de kattenbak met bleekwater brandschoon te houden. Gebruik geen Dettol, dat is giftig voor katten! Goed naspoelen met kokend water.

Een tijschrift met hart voor dieren heeft in samenwerking met een voerfabrikant een "Kattenspecial" uitgegeven en wat lees ik daar bij het onderwerp Toilet? "Verschoon de kattenbak minimaal"! Laten we maar hopen dat niemand dit letterlijk neemt. Er had natuurlijk moeten staan "Verschoon de kattenbak minmaal 1x per dag".

 

 

Bloedgroepbepaling via wangslijm

U kunt de bloedgroep van uw kat vast laten stellen door bloed op te sturen naar het EVL in Woerden of bij de EVBN in Nijverdal.

De Winn Foundation heeft nu bekendgemaakt dat de DNA-mutaties zijn gevonden die de bloedgroepen A en B bij o.a. de Brits Korthaar veroorzaken. Dat betekent dat de bloedgroep van een kat nu ook kan worden vastgesteld d.m.v. een simpele swab met wangslijm. Voorzover ik weet zijn deze testen nu alleen nog te verkrijgen bij de U.C. Davis Veterinary Genetics Laboratory (www.vgl.davis.edu) Kosten plm. 40 dollar.

 

 

Bloedgroepenincompabiliteit

Als u een poes met bloedgroep B laat dekken door een kater met bloedgroep A mogen de kittens de eerste 18-24 uur geen moedermelk. Maar voor de band tussen moeder en kittens is het wel nodig de kittens bij de moeder te laten. Om te voorkomen dat ze in een onbewaakt ogenblik toch aan de tepels gaan zuigen kunt u de poes een babytruitje aantrekken, maar dat vindt ze vaak erg vervelend. Mevr. van Uden gaf ons de nuttige tip de tepels af te plakken met grote, ronde pleisters.

 

 

Colostrum

Soms moeten kittens de broodnodige colostrum (= de eerste moedermelk of biest, die rijk is aan antistoffen) missen. De oorzaak kan zijn de hierboven genoemde bloedgroepenincompabiliteit of een moederpoes die simpelweg geen melk heeft. Deze antistoffen zijn echter de enige bescherming tegen infectieziektes die kittens hebben tot hun eigen immuunsysteem actief wordt als ze 6 tot 10 weken oud zijn.

U kunt dan toch bijdragen aan het opbouwen van de immuniteit van het kitten door in de eerste 24 uur 3x 5cc uur serum in te laten spuiten van een poes met dezelfde bloedgroep als de kittens. De antistoffen komen dan direct in het bloed.

 

 

Niet-geplande dekking

Als u het geluk hebt dat uw kater vrij in de groep kan rondlopen, kunt u ook de pech van een ongewenste zwangerschap hebben... Sommige poezen zijn erg creatief in het verbergen van hun krolsheid en als de kater in de buurt is, slaken ze ook geen heftige krolse kreten. Dus voor u het weet kan er een dekking plaatsvinden, tenzij de kater zo’n befaamd katerbroekje draagt.

Is de poes toch gedekt dan zou een zwangerschap voorkomen kunnen worden door drie tot vijf dagen achtereen de minipil aan de poes te geven.

 

 

Premium?

De term premium bij kattenvoer is niet beschermd, dus betekent in feite niets. Er bereiken ons signalen dat een bepaald merk "super premium" droogvoer bij langer gebruik resulteert in slechte vachten, dikke buiken en magere ruggetjes (eigenlijk een soort ondervoeding dus). Ook valt op dat de katten veel meer en stinkende ontlasting produceren, terwijl de Brit normaal toch een donker dik keuteltje in de bak laat ploffen.

Het is begrijpelijk dat fokkers dit voer in eerste instantie gaan geven. Immers, de katten eten het heel graag (maar dat zegt niet zoveel als je weet dat aan een voer zelfs nicotine kan worden toegevoegd om de kat verslaafd te maken) en het kost de helft van de geijkte kwaliteitsvoeders (€ 2,50 i.p.v. € 5,- per kilo).

Maar goedkoop kan hier duurkoop zijn, dus let op de conditie van uw dieren. Ze verdienen toch het beste?

 

 

www.marktplaats.nl

Onze "vrienden" op marktplaats.nl hebben nu de beunkater ontdekt. Mevr. Roelofs wees ons op de volgende advertenties (de spelfouten hebben we laten staan):

 

"Gezocht: choc of golden BKH, niet gecatsreerd want hij mag onze poezen best dekken. Het terrein is el. omheind zodat hij op het erf blijft. Een stamboom is mooi maar niet echt nodig."

 

"Omdat er veel vraag naar is bied ik mijn britse korthaar ter dekking aan. Hij is raszuiver maar heeft helaas geen stamboom (kan ik uitleggen). Ik handel wel volgens de officieeele regels."

 

En tot besluit deze fraaie:

"Wij hebben drie Britse Korthaar kittens te koop, eentje is een raskat, de andere kittens zijn half."