Help, mijn kat is gewond!

 

Dierenarts mevrouw Paola Weijer uit Loosdrecht schrijft geregeld artikelen voor NB over de gezondheid van de kat. Hieronder leest u alles over het (laten) behandelen van een kat die gewond is.

 

Regelmatig komen er dieren op mijn spreekuur met wonden in de huid. Vaak is zo'n wond al een tijdje aanwezig, soms komt er bloederig vocht uit, soms is er sprake van een zwelling onder de huid. Bij zo'n zwelling zoek ik dan naar korsten; na verwijdering van de korst komt er vaak een lading stinkende groen gele pus naar buiten, dat is een abces.

Eigenlijk hoeven dit soort wonden niet voor te komen, want als de eigenaar zijn of haar kat regelmatig vasthoudt en de kat overal aait, wordt een wond bijtijds ontdekt en kan er ingegrepen worden.

De vraag is dus: wat te doen bij een kat met een wond?

 

Ook dierenartsen maken tijdens operaties als sterilisaties of castraties wonden om bij het te opereren gebied te komen. Dit zijn zogenaamde steriele wonden, anders gezegd schone wonden, omdat de huid van te voren geschoren, gewassen en gedesinfecteerd wordt. Na sluiting hoeft de huid alleen maar weer aan elkaar te groeien waarna alles weer bij het oude is.

 

Bij vechtwonden, prikkeldraadwonden en dergelijke is de verwonde huid bepaald niet steriel - deze bevat dan allerlei viezigheid als bacteriën, ijzer, nagels, tanden, die ontstekingen tot gevolg kunnen hebben. De huid van een kat heeft de eigenschap om zich zeer snel weer te sluiten, dat is een afweermechanisme dat er voor zorgt dat er niet nog meer vuil binnen kan komen. Een nadelig gevolg daarvan is dat er vuil onder de huid opgesloten wordt. Het lichaam van de kat reageert daar dan op en vormt onder de huid een abces.

 

 

We moeten er dus voor zorgen dat de vieze wond niet dicht gaat. Allereerst moet u in zo'n geval de wond beoordelen. Hoe groot, hoe diep, hoeveel bloedverlies, etc. Bij een grote of diepe wond of een ernstig bloedende wond is het verstandig om eerst een dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan dan beoordelen of een wond gehecht moet worden of niet. Een verse wond kan vaak gehecht worden - voordeel daarvan is dat de wond snel kan genezen. Een wond die ouder is dan 6 uur mag niet meer gehecht worden aangezien de ontsteking dan al te ver gevorderd is (wat overigens niet zichtbaar is) - door het afsluiten zou de dierenarts dan juist een abces veroorzaken.

 

Bij een verse wond wordt eerst de wond goed gereinigd en daarna gehecht. Het is daarbij niet te vermijden dat er toch enige bacteriën onder de huid ingesloten worden en deze zouden een abces kunnen veroorzaken. Om dit te voorkomen wordt daarom 7-10 dagen antibioticum voorgeschreven.

 

Als de wond niet gehecht hoeft te worden (of kàn worden omdat de wond ouder dan 6 uur is) wordt de wond schoongemaakt en de kat weer naar huis gestuurd, in het algemeen met antibioticum.

 

Heeft uw kat een oppervlakkige wond opgelopen die niet gehecht hoeft te worden, dan is het belangrijk dat de wond goed gereinigd wordt (voor hij zich kan sluiten). Dit kan met gekookt water of met water waarin zout is opgelost. Een verdunde oplossing van jodium of betadine kan daar ook voor gebruikt worden. Dit kan het beste een aantal dagen gedaan worden. Het is zaak om de huid 2 tot 3 dagen open te houden. Dit doet u door het natmaken van de korst en daarna als de korst zacht is deze te verwijderen waarna er gereinigd kan worden (met een spoelmiddel als zout, jodium of betadine).

 

Veel mensen zullen in zo'n situatie zalf op de wond smeren. Zalf heeft echter vaak tot gevolg dat de wond juist trager dan normaal geneest. Zalf smeren op de wond wordt dan ook afgeraden. Er is echter één uitzondering, de steriele honingzalf. Deze zalf heeft een zeer positieve werking op allerlei soorten wonden. Denkt u echter niet "Honingzalf wordt gemaakt van honing, dus ik kan ook gewoon (veel goedkoper!) honing op een wond smeren", want dat is beslist niet het geval. Honing uit een potje kan bacteriën, resten van pesticiden of antibioticum resten van behandelde bijen bevatten en geen van deze ziektemakers willen we in een verse wond smeren. Steriele honingzalf die u bij de apotheek kunt kopen bevat deze middelen niet en die kunt u daarom wel op een wond smeren. Eénmaal per dag aanbrengen is genoeg om verdere ontstekingen tegen te gaan.

 

Als uw lieverd dus thuis komt met een wond in de huid moet u ....