Cinnamon en fawn

 

Door Marcel Frank

 

Aan alle cinnamonfokkers en degenen die deze variëteit een warm hart toedragen.

 

In het voorjaar van dit jaar zijn wij benaderd door de FNK met de vraag om duidelijk in kaart te brengen waar we als fokkersgroep staan met het volgen van de erkenningregels voor volledige erkenning van de kleuren cinnamon en fawn bij de Brits Korthaar, aangezien het erop leek dat erkenning in een impasse gekomen was.

 

Naar aanleiding hiervan hebben we besloten om de koppen bij elkaar te steken en zijn we op 19 mei 2006 jl. bijeengekomen om als fokkersgroep eens kritisch en met een open blik te kijken naar de nog te volgen procedures, het aantal beschikbare lijnen en de eventueel uit te brengen katten op een erkenningshow.

 

Voor wie niet geheel duidelijk is in wat voor stadium wij ons momenteel bevinden wil ik nog even kort toelichten dat een aantal jaar geleden de status 'voorlopig erkend' is toegekend aan de variëteiten fawn en cinnamon bij de Britten. Dit houdt in dat je mag showen met de katten, maar dat deze op een show slechts in aanmerking komen voor een maximale waardering van een U1 en eventueel bij voldoende inschrijvingen een BIV. Een nominatie of zelfs een BIS waardering is dus momenteel nog niet mogelijk. Hierdoor blijven helaas de meeste eigenaren van cinnamon en fawn vaak weg van shows. Een volledige erkenning van de cinnamon en fawn Britten zou dus het volgende inhouden:

- De mogelijkheid om met onze mooie katten volledig mee te dingen naar prijzen op shows.
- Het mogelijk kunnen behalen van titels.
- Het krijgen van erkenning voor het werk dat door velen de afgelopen jaren verzet is.

 

Onze insteek is een poging te doen om de individuele fokkers te verenigen in een werkgroep Erkenning Cinnamon en Fawn en voor iedereen duidelijk te krijgen in wat voor stadium wij ons momenteel bevinden en welke stappen er nog ondernomen zouden moeten worden om tot deze erkenning te komen volgens de vermelde erkenningsregels van de FNK. Deze zijn na te lezen op de site van de FNK (www.f-n-k.nl).

 

De vergadering in Eemnes werd voorgezeten door de heer Klaas van der Wijk. Klaas is allround keurmeester, erelid van het NOK en heeft een schat aan ervaring in de catfancy op het gebied van nieuw te erkennen kleuren en rassen. De vergadering werd ook bijgewoond door twee vertegenwoordigers van de FNK. We waren ook uitermate blij dat Klaas had toegezegd om zijn kennis en ervaring met ons te willen delen! Mede hierdoor en door de overweldigende opkomst was de vergadering een groot succes! En is er hopelijk voor een ieder een stukje duidelijkheid bijgekomen met betrekking tot de nog te ondernemen stappen, de beschikbare lijnen en overige vragen die aan de orde gekomen zijn. Tevens is er besloten tot oprichting van een werkgroep voor erkenning van cinnamon en fawn bij de Brits Korthaar. Om zo gezamenlijk toe te werken naar de volledige erkenning, en tevens voorlichting te kunnen geven aan geïnteresseerde fokkers en liefhebbers van deze waanzinnige kleurtjes. Hiervoor is ook een website opgestart die U kunt vinden op www.cinnamon-fawn-bkh.nl. Op de website is momenteel al veel informatie te vinden over deze kleurtjes en tevens staat hier een uitgebreid verslag op van de vergadering van de werkgroep in Eemnes. Op de site kun je tevens een nadere toelichting vinden over de beschikbare DNA-testen die na jaren van testen nu momenteel 'eindelijk' beschikbaar zijn en die uitsluitsel kunnen geven of een kat wel of niet cinnamon of fawn is of eventueel de factor draagt. Dit is een handig hulpmiddel om doelbewust te kunnen fokken en zo gemakkelijk de beschikbare lijnen te kunnen verbreden.

 

Tijdens de vergadering is er naar voren gekomen dat een groot deel van de aanwezige fokkers het helemaal zag zitten om voor de erkenning de show van Neocat in Utrecht uit te kiezen. Mede omdat de secretaris van Neocat ook aangegeven had eventueel mee te willen werken aan de erkenning. Nu is het dus zaak om te kijken of het tijdsbestek dat we tot aan de show in januari nog hebben, voldoende is om ruim te kunnen voldoen aan de regels en eisen die door de FNK gesteld worden.

 

De vaderlijnen die naar voren gekomen zijn, wil ik proberen hieronder kort te beschrijven:

 

1. Rivium's Xando Leroy – Rebelle Roi Joufflu – Sultan Joufflu – Catwoman's Limited Edition – Byanfa's Giant Hunter etc.
2. Galahad van het Hof van Logres – Ramy from Sham – Lord Shakespeare v. Wernerwald – Obelix v. Elfenfohren
3. Franklin Delano du Hovali – Rocky v. Bernsteinlicht – Elfenfohren/Bernsteinlicht
4. Purrisimo's MisterFawn – Malsome RealMcCoy – Catbalu Cardamon – Boadicat/Malsome
5. Bagoas Kinky Boy – Only Fawny of Olly's Nest – Honey Bey of Olly's Nest
6. Agassy/Amy of Olly's Nest – Wilbury of Olly's Nest – Iron Mike van Landheer Infinity of Olly's Nest - Crosby zur Rauberhohle etc.

 

Hiernaast weten we dat er momenteel nog een tweetal andere lijnen zijn, maar helaas hebben we geen informatie over eventuele katten uit deze lijnen die in bezit van Nederlandse fokkers of liefhebbers zouden zijn.

 

Er kunnen ook andere katten geshowd worden om het aantal van minimaal vijftien te halen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan katten uit katers die reeds in een eerder stadium bij de FNK aangegeven zijn, bijvoorbeeld aan 2000 Light Years Karel Sjimmie, Adnarim's Blof of Fawntastic Eros als vader. Er zal dan wel nog bepaald moeten worden tot welke vaderlijn deze te showen katten zullen gaan behoren.

 

In de FNK-regels staat vermeld dat de uit te brengen katten op de erkenningshow eigendom moeten zijn van iemand die lid is van een vereniging aangesloten bij de FNK of gefokt moeten zijn door een fokker die lid is van een vereniging aangesloten bij de FNK; dit betekent dus geen buitenlandse katten die eigendom zijn van iemand die lid is van een buitenlandse vereniging.

 

De FNK heeft tijdens de vergadering laten weten dat alle variëteiten die bij de Brit zijn toegestaan mee mogen doen voor de erkenning op de erkenningshow om tot het aantal van minimaal vijftien te komen uit deze vijf vaderlijnen. Dus ALLE selfs, ALLE torties, ALLE parti-colours en ALLE points, zowel verdund (fawn) als onverdund (cinnamon).

 

De vijftien katten op de erkenningshow moeten raszuiver zijn dus 4e generatie, de vaders en moeders dus minimaal 3e generatie (zie tekst FNK-regels: ".... Voor alle dieren geldt dat ze raszuiver moeten zijn, d.w.z. de drie generaties ervoor behoren tot dat ras"). Tot op heden was er vanuit gegaan dat ook de vaders 4e generatie moesten zijn, omdat uit de context niet duidelijk bleek dat 3e generatie bedoeld werd. Dit opent perspectieven en na de akkoordverklaring van de FNK zou dit betekenen dat de benodigde lijnen reeds bekend en aanwezig zijn.

 

Verder is het belangrijk dat de te showen katten minimaal een U zullen behalen op de show. Houdt hiermee a.u.b. rekening met dekkingen, zwangerschappen e.d. Het zou jammer zijn als een eventuele erkenning hierdoor niet zou slagen.

 

Recentelijk hebben we van de FNK toestemming gekregen om verder te gaan met het organiseren van een erkenningshow in januari 2007 bij de Neocat show in Utrecht. Ook is er uitsluitsel gekomen over de raskruising tussen Brits korthaar en Pers/Exotic en dat de eerste generatie gezien wordt als 1ste generatie experimenteel Brits korthaar mits voor 1 januari 2006. Helaas hebben we de officiële tekst van de FNK nog niet binnen. De deur naar een erkenning staat nu wagenwijd open en het is aan de fokkers, liefhebbers en de verenigingen om hier een daverend succes van te maken. De komende maanden is het dus ook aan ons om te evalueren of we kunnen voldoen aan de regels en hierover de aanvragende vereniging en Neocat te informeren zodat ook zij zich hierop kunnen voorbereiden. Het zou dus ook mooi zijn als iedereen zijn medewerking toezegt en tevens bij wijze van voorinschrijving ons hierover kan informeren. Dit kan per email M.Frank@unionjack.nl of per telefoon op 036-5369373. Ook als u vragen mocht hebben, kunt U natuurlijk bij ons terecht.

 

Marcel Frank

Namens de werkgroep erkenning Cinnamon en Fawn BKH