< Neocat Britten

Artikelen

 

Op deze pagina vindt u artikelen vinden die eerder in ons blad hebben gestaan.

• Senior of the Season 

Hebt u ook een oude brit en wilt u hem in het zonnetje zetten? Stuur uw verhaaltje en een of meer leuke foto's naar de redactie van NB.  
Lees het hele artikel...  

• Kleurvererving 

Iedereen die wel eens een nestje gefokt heeft, weet dat het soms moeilijk is te bedenken welke kleuren uit een bepaalde combinatie kunnen komen. Wanneer worden het nu blauwe katers of poezen? Kan ik crème poezen krijgen of alleen maar blauwe? Wil ik graag chocolate of zwart of toch maar liever niet? 
Lees het hele artikel...  

• Tritrichomonas bij de kat 

Tritrichomonas is een eencellige parasiet die chronische diarree bij de kat veroorzaakt...  
Lees het hele artikel...  

• Dieettherapie bij nierfalen 

De voor- en tegenstanders van het voeren van rauw vlees aan katten staan vrijwel lijnrecht tegenover elkaar. Maar wat als uw dier ziek is en de dierenarts een kant-en-klaar nierdieet voorschrijft?  
Lees het hele artikel...  

• Hernia_diafragmatica_peritoneo_cardiale

In een vorige aflevering van Neocat Britten werd verslag gedaan van de geslaagde chirurgische behandeling van een door trauma verkregen hernia diafragmatica bij een onfortuinlijke Brit.
Een aandoening die daarop lijkt is de ‘Hernia diafragmatica peritoneo cardiale'
Lees het hele artikel...  

• Ethiek rondom het fokken van katten en de verkoop van kittens

Nathalie Smits stuurde ons de volgende bijdrage. Ze brengt de begrippen “Ethiek” en “Fokken” met elkaar in verband en vraagt zich af of het voor elke fokker wel vanzelfsprekend is dat die twee samengaan.  
Lees het hele artikel...  

• Marktplaats.nl

Vele NB-lezers houden ‘fokkers’ van raskatten op www.marktplaats.nl in de gaten en attenderen ons regelmatig op rare vondsten en onwaarheden die zij op deze site aantreffen. Familie Jolen heeft er ook ervaring mee. Lees en huiver.
Lees het hele artikel...  

• De dekkater

Hoe zit het nou met onze potente Britse jongens? Gaat het om de inspanning die zij leveren (het dekken) of gaat het om het resultaat (de grootte van het nest)? Fenny Rensen licht toe.
Lees het hele artikel...  

• Determinatie van kittens

Dhr. Gosling de Beer is keurmeester, secretaris van het Nederlands Onafhankelijk Keurmeestersgilde, lid van de stamboekcommissie van Neocat en hij levert daarnaast geregeld een bijdrage aan NB. Ditmaal gaat het over het bepalen van kleuren.
Lees het hele artikel...  

• Vaccineren voor de kat z'n viool 

Ik zal de laatste zijn om te beweren dat vroeger alles beter was, maar het valt niet te ontkennen dat de oude rotten in het fokkersvak wisten wat ze deden...  
Lees het hele artikel...  

• Inentingen bij kittens

De reglementen van NEOCAT schrijven voor dat kittens een volledige inenting tegen katten- en niesziekte moeten hebben voor ze naar hun nieuwe huis gaan. Maar te vroeg inenten kan schadelijk zijn. Ineke den Hollander legt de achtergronden van ons advies om niet te vroeg enten nog eens duidelijk uit.
Lees het hele artikel...  

• Niesziekte: onschuldig?

Niezen, snotterige neus, traanoogjes, een pijnlijke tong, het lijkt allemaal nogal onschuldig maar helaas kan een kat er echt doodziek van worden.
Lees het hele artikel...  

• Katten met plasproblemen

Help, mijn kat plast naast de kattenbak. Ze doet allemaal kleine plasjes of miauwt klagelijk op de bak. Een druppeltje bloed bij de plas. Allemaal vervelende kattenplasproblemen. Wanneer moet je naar de dierenarts.
Lees het hele artikel...  

• De benauwde kat

“Een kat is een kat, een hond is een hond!” Met deze grappige constatering, die echter een forse waarschuwing aan het adres van dierenartsen bevat,  begint een bekende dierenarts-specialist, Dr Rebecca Kirk, jaren lang haar lezingen over ‘Intensive Care Medicine’ oftewel de intensieve specialistische zorg aan spoedpatiënten. Mevrouw Kirk heeft gelijk, juist waar het benauwde patiënten betreft. Katten verschillen van honden als het gaat om de oorzaken van benauwdheid en de snelheid waarmee die benauwdheid kan ontstaan. Ook het in te stellen nader onderzoek en de eventuele behandelingsmogelijkheden verschillen dus. Eén ding is echter hetzelfde: de benauwde patiënt heeft behoefte aan acute verlichting in de vorm van zuurstof!
Lees het hele artikel...  

• Euthanasie: wanneer? 

Wat zou het toch mooi zijn als u 's ochtends wakker wordt en uw huisdier ligt in zijn mandje, levenloos. Gewoon overleden in zijn/haar slaap...  
Lees het hele artikel...  

• Interpretatie van de standaard

Een opgestelde standaard van een ras is voor een keurmeester de richtlijn bij het keuren. De standaard geeft het ideale type weer waarnaar gestreefd moet worden.
Lees het hele artikel...  

• Knikstaarten

Sommige dieren zoals honden, katten, muizen en varkens hebben soms geen mooie rechte staart maar eentje met een rare knik erin…Hoe komt dit nou en wat betekent dit voor de rest van het dier?
Lees het hele artikel...  

• De geurige wereld van de kat

Wij mensen zien de wereld op een bepaalde manier. We zijn voor een groot deel verbaal ingesteld. Wij praten met elkaar om bepaalde afspraken te maken en met elkaar te leven. Maar hoe zit dit nu eigenlijk bij katten? Katten beleven de wereld op een hele andere manier dan wij mensen en als we ons hierin onvoldoende verdiepen kunnen er misverstanden ontstaan.
Lees het hele artikel...  

• De Veterinair-specialist

De veterinair specialist: uitbreiding van het diergeneeskundig spectrum! Net als in de humane geneeskunde zijn er tegenwoordig in de diergeneeskunde specialisten: dierenartsen die zich na hun gewone opleiding, nóg eens vier tot zes jaar toeleggen op een deelgebied. Denkt u behalve de interne geneeskunde (alle organen) aan de weke delenchirurgie (‘weke delen’ dat wil zeggen zachte weefsels), de orthopedie (botten) en bijvoorbeeld de oogheelkunde.
Lees het hele artikel...  

• Tandhalslaesie of FORL bij de kat

Soms komt het bij katten voor dat er tandhalslaesies ontstaan in de tanden of kiezen. Eigenlijk is een tandhalslaesie een ouderwetse benaming de ziekte wordt nu FORL of ORL genoemd.
Lees het hele artikel...  

• WAT IS JEUK TOCH LASTIG!!

De zomer is weer begonnen, en daarbij horen toch allerlei specifieke kwaaltjes.
Deze werkochtend werd het me weer overduidelijk: de eerste twee patiënten hadden als klacht huidproblemen.
Lees het hele artikel...  

• HCM-onderzoek onder sedatie

HCM (Hypertrofische cardiomyopathie) is een inmiddels bij veel kattenrassen vastgestelde hartspier- aandoening. Slechts bij één ras, de Maine Coon, is op dit moment één gendefect aangetoond, dat HCM veroorzaakt.
Lees het hele artikel...  

• 6 vragen aan de keurmeesters van de erkenningsshow cinnamon en fawn

Naar aanleiding van de Erkenningstentoonstelling te Utrecht van de Cinnamon en Fawn Britten hebben wij aan de 2 keurmeesters die deze kleurtjes daar keurden, te weten Charlotte ten Berge en Els Smits een aantal vragen voorgelegd, zodat u hen wat beter leert kennen.
Lees het hele artikel...  

• Licence to kill

Als er net een nieuw huisdier is aangeschaft staan de eigenaren voor mijn tafel te stralen van geluk. Als dierenarts heb je dan de taak om ze te vertellen over de benodigde vaccinaties, hoe en wanneer te ontwormen en wat ze zoal moeten doen om het diertje gezond te houden. Wat daar ook bij hoort zijn aanwijzingen over de opvoeding van hun nieuwe huisgenoot.
Lees het hele artikel...  

• Research

We vinden het eigenlijk zo vanzelfsprekend dat we bij de dierenarts terecht kunnen voor inentingen, SNAP-tests, blaasgruisonderzoek etc. We vergeten vaak dat we dit hebben te danken aan de diergeneeskundige wetenschap en dat deze voorzieningen er niet zouden zijn zonder research en zonder katten die deelnemen aan deze research.
Lees het hele artikel...  

• Cinnamon en fawn

In het voorjaar van 2006 zijn wij benaderd door de FNK met de vraag om duidelijk in kaart te brengen waar we als fokkersgroep staan met het volgen van de erkenningregels voor volledige erkenning van de kleuren cinnamon en fawn bij de Brits Korthaar, aangezien het erop leek dat erkenning in een impasse gekomen was.
Lees het hele artikel...  

• Geschiedenis_cinnamon_en_fawn

Begin jaren zestig importeerde Maria Falkena (Cattery van Mariëndaal) uit Engeland de eerste rode Abessijnen, de kater Tranby Red Sothis (Tutankhamen's broer) en de poes Tranby Red Delilah. Ze vertelde me eens, dat toen ze haar 'rode' Abessijn naast haar rode huiskater op de keukentafel zag zitten, het haar opviel dat die twee rode kleuren erg verschillend waren.
Lees het hele artikel...  

• Vaccinaties. Waarom, waartegen, waarmee, wanneer

Als fokker wil je je kittens zo goed mogelijk voorbereiden op en beschermen tegen de "grote, boze wereld" buiten je cattery. Een van de middelen daartoe is de vaccinatie, en dan niet alleen van de kittens maar ook van de moederpoes.
Lees het hele artikel...  

• Een nare ziekte

Deze keer wil ik het over een zeer ernstige aandoening hebben, namelijk FIP, Feline Infectieuze Peritonitis. Letterlijk betekent dit Besmettelijke Buikvliesontsteking bij Katten, het heeft echter ook andere verschijningsvormen dan de buikvliesontsteking.
Lees het hele artikel...  

• PKD DNA-testen

In onderstaand artikel vertelt keurmeester en kattenkenner Melanie Wouters over haar ervaringen met het testen van haar katten Holy Moly en Fleurie op HCM en PKD.
Lees het hele artikel...  

• Over eendjes en zwanen

Mensen zijn rare dieren: terwijl we voor onszelf streven naar een bijna perfect uiterlijk en heel Nederland geniet van tv programma's waarin lelijke eendjes omgetoverd worden tot zeldzaam mooie zwaantjes, fokken we diertjes waarop het woord perfectie vaak totaal niet van toepassing is.
Over twee van deze imperfecties wil ik het in dit artikel hebben: entropion en ectropion.
Lees het hele artikel...  

• Kekke Katerkontjes

Gerry Beijers stuurde ons deze foto’s van vrije, blije katers in een katerbroekje. Van bovenaan links, met de klok mee, ziet u hoe Baby Balls, Balou, Cosimo, Touchstone, Sparkie en Calvin genieten van het feit dat ze gewoon bij de andere katten buiten of in de huiskamer kunnen spelen. Nee, niet zielig, al ziet het er voor leken misschien wat vreemd uit.
Lees het hele artikel...  

• Help, mijn kat is gewond!

Regelmatig komen er dieren op mijn spreekuur met wonden in de huid. Vaak is zo'n wond al een tijdje aanwezig, soms komt er bloederig vocht uit, soms is er sprake van een zwelling onder de huid. Bij zo'n zwelling zoek ik dan naar korsten; na verwijdering van de korst komt er vaak een lading stinkende groen gele pus naar buiten, dat is een abces.
Eigenlijk hoeven dit soort wonden niet voor te komen, want als de eigenaar zijn of haar kat regelmatig vasthoudt en de kat overal aait, wordt een wond bijtijds ontdekt en kan er ingegrepen worden.
Lees het hele artikel...  

• Katten aan elkaar laten wennen

Misschien overweegt u om er een leuke Brit bij te nemen. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. U vindt dat uw huidige kat een speelmaatje nodig heeft. Of u vindt een kat op straat die niemand wil. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat u met een bepaalde lijn wilt gaan fokken. En de reden waarom u een kat erbij neemt bepaalt dan soms ook al voor een deel of dit een kitten of een volwassen kat is en een poes of een kater. En een kat erbij, daar zitten soms veel meer haken en ogen aan dan zo op het eerste gezicht lijkt. Bij katten is het soms onvoorspelbaar waarom ze wel of niet met elkaar kunnen opschieten.
Lees het hele artikel...  

• Genetische kennis nodig of niet?

Wat is het belang van genetische kennis voor u als fokker?
Volgens mij is het verstandig om te weten wat je doet als je een bepaalde combinatie maakt. Nu zullen er fokkers zijn die zeggen: "Als ik mijn blauwe Brit met een blauwe Brit combineer dan weet ik wat er uit komt en ik heb dus helemaal geen genetische kennis nodig. Waar zullen we ons druk over maken."
Lees het hele artikel...  

• Met een B-poes naar een A-kater

In advertenties van cattery's en op dekkaterlijsten zie je vaak vermeld wat de bloedgroep is van de betreffende dekkater of poes. Dat is niet voor niks want niet alle bloedgroepen kunnen zonder risico met elkaar gekruist worden.
Lees het hele artikel...  

• Oude dekkaters

Mariëtte Straathof schrijft waarom zij vindt dat wij oude dekkaters moeten koesteren en moeten stimuleren dat ze voor de dek behouden worden als dat voor de kater en de eigenaar niet te belastend is.
Lees het hele artikel...