Vroegcastratie
Door Renate Leijen
Al jaren gaan de kittens die ik als huisdier verkoop gecastreerd de deur uit. Het bevalt mij, de kittens en de nieuwe eigenaren prima. De beslissing om dit te gaan doen is niet over 1 nacht ijs genomen. Nog steeds krijg ik dezelfde reacties van mensen die zich nog niet in de materie verdiept hebben en vasthouden aan oude gewoontes, regels en bakerpraatjes of totaal achterhaalde informatie. Aan het gevoel van iemand kan ik niets veranderen, als men het zielig vindt of het niet durft omdat het kitten zo klein is, dan is dat zo. Maar in dit artikel wil ik graag proberen uit te leggen wat de beweegredenen zijn om tot vroegcastratie over te gaan.
Waarom? Na ruim 10 jaar fokken weet ik dat er mensen zijn die, hoewel ze perfect voor hun kat zorgen, op het moment dat ik aan de bel trek over het tijdstip van castratie met allerlei uitvluchten komen. Geen tijd, ze is nog zo jong, we gaan verhuizen, ik kan geen vrij krijgen van mijn werk, geen geld, de vakantie staat voor de deur etc. In grote lijnen komt het er op neer dat deze eigenaren het eng vinden. De katers gaat nog wel, want de angst voor sproeien is groter dan de angst voor castratie. Maar de poesjes, tja, het buikje moet open en dat is op zijn zachtst gezegd toch heel wat. Een enkele keer is de eigenaar bang voor de narcose en soms willen ze toch gaan fokken met of zelfs zonder stamboom. Maar afspraken zijn afspraken en zo begon ik met het vasthouden van de stambomen tot ik het schriftelijke bewijs van hun dierenarts kreeg dat de kat gecastreerd was, dit werkte ook niet feilloos, want de stamboom is voor sommigen niet meer van belang als ze het katje hebben. Jaren op de pil met als gevolg een totaal vervormde baarmoederwand en cysten op de eierstokken bij een 9 jaar oude poes, die ik herplaatsen moest vanwege een scheiding, zetten je toch aan het denken. Tevens is de kans op mamatumoren en baarmoederontstekingen veel groter.
Ik kan zo wel een tijdje doorgaan, het punt is dat ik wil dat alleen met die katten uit een nest gefokt wordt die het meeste toevoegen aan de genenpool, niet elke kat is even geschikt voor de fok. Ik ben ook van mening dat je niet teveel met een bepaalde lijn moet fokken, als er later iets negatiefs in blijkt te zitten heb je een groot probleem. Door steeds dezelfde lijnen te gebruiken versmal je de genenpool en dat is voor een ras niet goed. Daarnaast is iedereen is geschikt om een nest groot te brengen. Wie fokt weet dat er enorm veel tijd in gaat zitten als je het bewust wilt doen. Stamboomonderzoek, katerbezoeken, verkoop regelen, mensen over de vloer, incalculeren dat als er iets misgaat je tijd hebt dat op te lossen en je vrij kunt krijgen van je baas. Kater en poes bij elkaar zetten is gemakkelijk, maar de rest volgt. Net als bij het kiezen voor kinderen van de tweebenige soort zou het echter een bewuste keuze moeten zijn en niet een opwelling, want het is zo leuk.
Natuurlijk zijn er mensen die zeggen, waar bemoeit ze zich mee, ik beslis toch zeker zelf. Ja dat mag je ook als je de kat in huis hebt en van jou is. Ik dwing niemand om een kitten bij mij te kopen, dus is iemand het niet eens met mijn regels, die ook in een koopcontract vastgelegd worden, dan kopen ze maar bij een ander. Hoe vaak hoor ik niet dat het puur eigenbelang is, omdat ik niet wil dat er met de kittens gefokt wordt. Laat ik u uit de droom helpen, dat is inderdaad één van mijn beweegredenen. Maar het is niet uit egoïsme of om mijn eigen lijnen exclusief te houden, het is het behoud van een gezond ras met een brede genenpool dat mij voor ogen staat. Ik behoor niet tot de fokkers die nooit in de fok verkopen, die doen namelijk niets voor het ras, behalve reclame maken.
Er zijn echter nog legio andere redenen. Verkoop ik een poesje of kater voor de fok dan wordt zo’n "fok"-plaats heel bewust gekozen. Het kitten is de beste van het nest qua combinatie karakter en uiterlijk, dus geschiktheid om mee te fokken en het ras te behouden of te verbeteren. Tevens kijk ik naar de aanwezige katten en hun eigenschappen, het kitten moet een aanvulling zijn op hun fokprogramma. Vermeerderen kan iedereen en kater x poes is kitten, maar is raskat x raskat ook een goed voorbeeld van het ras?
Daarnaast heb ik in de loop der jaren dekkaters gezien in papegaaienkooien, hondenbenches, op zolderkamertjes etcetera en dat wil ik mijn kittens besparen. Iemand die met een smoes een fokdier wil kopen hier, is niet meer geïnteresseerd als ze horen dat ze een gecastreerd katertje of poesje krijgen. Ik heb dat al vaker gehad, kijk ze hebben een paar keer bot gevangen en verdraaien dan hun verhaal: Nee hoor, gewoon een huisdier. Ja hoor. we castreren ze. Of ze bellen na een jaar op. Zuslief heeft een lieve NFC-poes gekocht en wilde wel een nestje, dus de kater mocht een keer dekken, geen probleem dachten ze. Maar die kater ging daarna sproeien en dus kan ik hem gaan halen. Dat staat immers in mijn koopcontract, zonder opgave van reden neem ik ze terug.
De vooroordelen Het maakt lichamelijk weinig verschil of een kat jong gecastreerd (8-16 weken) of ouder is (6-8 maanden) en de oude uitspraken als "de plasbuis ontwikkelt zich niet goed" zijn achterhaald en als niet waar bevonden. Vroegcastratie heeft voordelen, de kittens gaan als groep naar de dierenarts, gaan samen onder narcose en worden samen in de veilige groep wakker, binnen een uur na het wakker worden eten ze hun buikjes vol en rennen weer achter elkaar aan door de tuin. Opvallend is hoe snel de kittens zich herstellen en hoe weinig last zij van de narcose hebben, hetgeen ook bewezen is en niet alleen mijn eigen ervaring. Ze hebben geen last van pijn in dezelfde mate als een oudere kat. Bij een 2,5 jarige kater viel mij op dat hij zich 3 dagen slecht voelde, de kittens daarentegen weten van niets. Ondanks de kleine ritssluiting ravotten de poesjes gewoon met de andere kittens. Zoals alles in het leven heeft het voor en nadelen, voor mij wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen, of dat voor iemand anders ook zo is kan ik niet bepalen.
De redenen die pleiten voor vroegcastratie zijn legio .Ik kan er zo 10 opnoemen. Bijvoorbeeld de plaatsing van broer en zus op hetzelfde adres. Het niet fokken met een kat die volgens de fokker niet geschikt is voor de fok is niet de enige noch de belangrijkste reden.
Sommige mensen zijn ook bang voor de narcose tijdens de castratie. Het risico dat een kitten niet ontwaakt tijdens de castratie is bij vroegcastratie voor mij en het verdriet dat daarmee gepaard gaat in dat geval dus ook. Veel eigenaren zijn blij met mijn beleid omdat ik ze een belangrijke beslissing uit handen neem en tevens een paar dagen buikpijn bespaar, omdat het nauwelijks bij hen gewende kitten zielig alleen naar de dierenarts moet voor een enge ingreep. Opvallend genoeg verkoop ik een groot deel van mijn gecastreerde kittens aan dierenartsen en dierenartsassistentes, die toch allemaal opgevoed worden met "castratie rond de 8-10 maanden" en daar ook zelf nog aan vast houden. Volgens mijn dierenarts is de castratie van een oudere kat makkelijker, bij de kittens is het priegelwerk. In de vakliteratuur verschijnen steeds vaker artikelen die pleiten voor vroegcastratie en ook hier in Nederland het tij aan het keren is. Zelfs de dierenbescherming heeft het op hun homepage gezet.
Redenen voor vroegcastratie zijn onder andere: Minder kans op sproeien en plassen in huis. Minder kans op kanker aan de testikels of mamatumoren. Geen kans op baarmoederontstekingen. De zekerheid dat een kater of poes niet als fokmachine zijn/haar leven zal slijten en eventueel zelfs doorverkocht wordt. Geen jarenlang pilgebruik voor een poes. Fijner, rustiger karakter. Minder kans op wegloopgedrag dus een huiselijker kat, die aan minder gevaren (AIDS/Leukemie/andere gevaren buitenshuis zoals auto's, honden, pestende kinderen), blootgesteld wordt als gevolg daarvan. Geen ongewenste nesten van soms de kater uit de buurt of van de broer bijvoorbeeld. De zekerheid dat niet alle kittens een nest verder gebruikt worden voor de fok en er selectief gekozen wordt voor een ruime genenpool en niet alleen gefokt wordt omdat het zo leuk is.
Informatie Vroegcastreren werd in het begin gedaan werd om te voorkomen dat er nesten geboren werden die niet gewild waren. De angst voor de narcose en het niet vertrouwd zijn met het opereren van een jong dier zorgt ervoor dat veel dierenartsen kiezen voor castratie op latere leeftijd. Daarnaast zijn er ook de vooroordelen dat het dier zich anders of slechter zal ontwikkelen. Geen van deze vooroordelen wordt ondersteund door degelijk onderzoek, maar toch blijven ze de ronde doen.
Meer informatie?? Een artikel van Dr. Susan Little: http://www.catvet.homestead.com/EarlyAlter.html Homepage van de schrijfster van dit artikel: www.artphotonfc.nl
|